Avfall & Sophantering

AVFALL & SOPHANTERING
________________________

Sidan innehåller anvisningar för hur sopor samt övrigt avfall skall hanteras. Att hantering av sopor och övrigt avfall på rätt sätt är för allas trivsel.

Inget avfall får finnas i allmänna källarutrymmen, föreningens gård, portar, trapphus eller cykelförråd!


SOPNEDKAST

I varje port finns sopnedkast, i dessa får endast hushållsavfall slängas. Allt annat så som grenar, spretiga och vassa föremål, snabbmats förpackningar ex. pizzakartonger och dylikt får inte slängas i sopnedkasten.

OBS! Se till att påsen med hushållsavfallet är väl försluten!

Det är viktigt för att påsen inte skall gå sönder och läcka matrester samt annat avfall  i soprummet. Sopnedkastet är anslutet till Envacs sopsug vilket ger oss en effektiv och miljövänlig avfallshantering. Finns därför inget behov av sopbilar då sopsugen forslar bort hushållsavfallet automatiskt.

Envac


BYGGAVFALL

Byggavfall som uppstår vid till exempel renovering av lägenheten får ej kastas i sopnedkastet eller förvaras i varken trapphus, allmänna källarutrymmen, cykelförråd eller på föreningens gård.

OBS! Det är ej  tillåtet att förvara byggavfall vid portarna!

Byggavfall, byggsäckar (till exempel “big bag”) med mera kan förvaras temporärt vid staketet mellan Mjölnerbacken 61 och Mjölnerbacken 67, se markering på bilden nedan (klicka på bilden så blir den större).

Tänk på att allting ska forslas bort så snabbt det går samt att det ska stå på den sida av staketet som vätter mot vägen, bort från gården. Är det väldigt mycket och skrymmande byggavfall är det än viktigare att det bara blir temporär förvaring.


ÅTERVINNING

› Samlaren;
Finns inne på Willys Rissne, Madenvägen. Här slänger du; Småelektronik som ex. vanliga små batterier, el-tandborstar, mobiltelefoner, mindre leksaker med inbyggda batterier, spelande vykort. Även ljuskällor så som lågenergilampor, glödlampor och LED-lampor.

› Återvinningsstation (ÅVS);
Finns bakom Hemköp på Rissne torg. Kuvert får ej slängas i pappersåtervinning på grund av klistret, släng därför kuvert i hushållssoporna. Här slänger du; Glasförpackningar (färgat/ofärgat i olika behållare, metallförpackningar, plastförpackningar (hårda/mjuka i samma behållare), pappersförpackningar, tidningar och annat returpapper.
Det är bara förpackningar av glas (flaskor och burkar) som får slängas i den vanliga glasåtervinningen. Dryckesglas, porslin, spegelglas och fönsterglas innehåller ofta ämnen som ej går att återvinna och måste lämnas som farligt avfall på återvinningscentralen. Hur du återvinner samt allt som kan slängas på återvinningsstationen finner du HÄR!

› Återvinningscentral (ÅVC);
För att hitta hit & nå mer informationen klicka HÄR! Här slänger du; Bygg- och rivningsavfall, elektronik, farligt avfall, grovavfall & trädgårdsavfall.

energiomiljö


ReTuren

ReTuren är kommunens stora sopbil dit kan man lämna grovavfall. Exempel på grovavfall: möbler, cyklar, porslin, barnvagnar, kläder. Sopbilen kommer till vändplanen vid Mjölnerbacken en gång i månaden. ReTuren står vid vändplan i 20 min och du måste personligen lämna ditt avfall till personalen.

Du får endast lämna grovavfall till ReTuren.
Ingenting som drivs med sladd eller batteri och inget farligt avfall!

Sladd- och batteriavfall = elektronik. Farligt avfall = målarfärg, rengörings- och andra kemikalier. Läs mer om det här nedan. Du måste lämna avfallet till bilen. Chauffören plockar inte upp avfall som ställts på platsen innan insamlingstillfället. Det räknas istället som nedskräpning, vilket är straffbart.

Schema för ReTuren återfinns här, schemat finns också på anslagstavlan i respektive port. För mer information om ReTuren:
www.savab.se eller ring 08-706 65 00

Returen